Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΘΕΪΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ: Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ (Ελεύθερη διασκευή πάνω στο έργο "Επανερχόμενοι στη Ζωή" του κυνικού φιλόσοφου Λουκιανού) :


Του φίλου Μάριου Γιαννακόπουλου

Πολύ ευχάριστο! Διαβάστε το.



ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Εμπρός Πλάτωνα και Διογένη, βρείτε αυτόν τον άνθρωπο που δηλώνει ότι είναι το
φως του κόσμου και φέρτε τον να εξετάσουμε τη σοφία του. Μην ξεχνάτε, έχουμε 8 ώρες παραμονής στον πάνω κόσμο πριν κατεβούμε για τις υπόλοιπες 14 στο βασίλειο της Αντιχθόνας.

ΠΛΑΤΩΝ: Αυτός είναι ο υιός του ανθρώπου, όπως δηλώνει ο ίδιος.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ: Να τον χτυπήσω με το ραβδί μου, για να δούμε αν πιστεύει όσα λέει για την Αγάπη!

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ: Αυτός ο άνθρωπος κατέλυσε ολόκληρη την εποχή μας. Έγινε η αιτία για να καταστραφεί ο πολιτισμός μας και υπήρξε η αφορμή να διωχθούν η φιλοσοφία και η επιστήμη για ένα μεγάλο διάστημα! Προτείνω να τον λιθοβολήσουμε!

ΙΗΣΟΥΣ: Είστε αδέρφια μου και ότι και να κάνετε, τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει την Αγάπη μου για εσάς. Κι όπως λέει και ο Ποιητής, ο Όμηρος, -κρατήστε με αιχμάλωτο, μα δεχτείτε πρώτα τα αντάξιά μου λύτρα, μαργαριτάρια και χρυσάφι, κάτι τέτοια τα αγαπούν οι φιλόσοφοι-.

ΠΛΑΤΩΝ: Όπως έλεγε ένας άλλος ποιητής μας, ο Ευριπίδης -τα φριχτά έργα φέρνουν φριχτά πάθη-.

ΙΗΣΟΥΣ: Ξανασταυρώστε με τότε, αν νομίζετε ότι σας έκανα αγιάτρευτο κακό κι αν πιστεύετε ότι υπήρξα αφορμή για τα δεινά σας.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ: Για το τι μας έκανες, ρώτα καλύτερα τον εαυτό σου. Κι έχω έναν παραπάνω λόγο από τους υπόλοιπους, γιατί από το σύνολο του φιλοσοφικού μου έργου, σώθηκαν ελάχιστα. Αυτό σίγουρα το οφείλω στους πιστούς σου!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ: Άνθρωπε ή υιέ του ανθρώπου ή όπως αλλιώς σε λένε, εσύ με τις παραβολές σου δεν ήσουν που κακολογούσες τη φιλοσοφία;

ΙΗΣΟΥΣ: Γίνεστε σκληροί και άδικοι! Δεν έκανα τίποτ' άλλο από το να υπερασπίζομαι τη φιλοσοφία και τα διδάγματά σας.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Άντρες, αφήστε στην άκρη το θυμό. Κρίνει βεβιασμένα εκείνος που κρίνει εν θερμώ. Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει ετούτος ο εξαίσιος άνθρωπος και ας εξετάσουμε στη συνέχεια το αν αυτά που θα μας πει κρύβουν μέσα τους κάποια ορθότητα και κάποια σοφία.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Ας είναι. Εσύ θα κρίνεις όμως Σωκράτη τα λόγια του ανθρώπου εκείνου, γιατί είναι γνωστό ότι είσαι ο κατάλληλος για να εξετάζεις τους λόγους των άλλων.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Εγώ δεν είμαι άξιος να κρίνω κανέναν, πέρα από τον εαυτό μου.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ: Σωκράτη, λησμόνησες τη διαλεκτική σου τέχνη;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η διαλεκτική και η μαιευτική, είναι ένας τρόπος να ρωτάω και να μαθαίνω εξετάζοντας τους λόγους των άλλων, αλλά όχι κρίνοντας άλλους ανθρώπους. Σαν σκοπό δεν έχει να κρίνει αφ' υψηλού το ήθος των άλλων, ούτε να καταδικάζει το έργο τους. Ο σκοπός της τέχνης μου, είναι να ξεγεννά μέσα από τους άλλους τη γνώση γιατί η γνώση βρίσκεται μέσα μας και μέσω των ερωτήσεων και των απαντήσεων, να εξετάζει αυτή τη γνώση με την ελπίδα πως όλοι μαζί από κοινού θα φτάσουμε μέσω της γνώσης στη σοφία.

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ: Ποιος είναι Άξιος και Άριστος, περισσότερο από δέκα χιλιάδες ανθρώπους μαζί, ώστε να γίνει κατήγορος και δικαστής;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η ίδια η Φιλοσοφία ως κατήγορος και η ίδια η Αλήθεια ως κριτής αγαπητέ. Ή μήπως να φωνάξουμε τον Άνυτο και τον Μέλητο καλύτερα που είναι πιο ικανοί;

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΤΥΑΝΕΥΣ: Ας γίνει έτσι.

ΠΛΑΤΩΝ: Σόλων, πήγαινε να φέρεις τη Φιλοσοφία κι ο Πυθαγόρας ας πάει να φέρει την Αλήθεια.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Τι βλέπω Αλήθεια; Τι κάνει στον Πάνω Κόσμο ο ανθός των σπουδών μου και το μέλι των οραμάτων σου;

ΣΟΛΩΝ: Μα τον Κύνα Φιλοσοφία, ανεβήκαμε να κρίνουμε έναν άνθρωπο που όπως λένε έφερε μάχαιρα στον κόσμο, αλλά επειδή δεν βρίσκουμε άξιο κριτή ανάμεσά μας, σκεφτήκαμε να καλέσουμε εσένα ως κατήγορο και την Αλήθεια ως κριτή.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ποιος δικάζεται;

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Ο Ιησούς ο Ναζωραίος.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Πιστεύετε λοιπόν πως κάποιος με διακωμώδησε και μάλιστα ενώ ξέρετε ότι η Τελετή είναι φίλη μου και ότι μαζί εφορεύουμε στις θεατρικές παραστάσεις στα Διονύσια;

ΣΟΛΩΝ: Γι' αυτό αναθέσαμε το ρόλο αυτό σε εσάς.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Θα έρθουμε, αλλά μαζί θα φέρουμε και το Χορό μας. Την Αρετή, την Ελευθερία, την Σοφία, τη Δίκη, την Τελετή, την Παιδεία, την Αγάπη, την Απόδειξη, την Αιδώ και την Νέμεση.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Τιμή μας. Ας πηγαίνουμε όμως γιατί δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο παραμονής στον Πάνω Κόσμο.

ΣΟΛΩΝ: Φτάσαμε. Η Απολογία θα γίνει στον Άρειο Πάγο και η Δίκη θα γίνει στον Παρθενώνα.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Πως ονομάζεσαι κατηγορούμενε;

ΙΗΣΟΥΣ: Εμμανουήλ. Στη γλώσσα μου σημαίνει το φως μεθ' ημών. Στη γλώσσα σας με αποκαλούν Ιησού που σημαίνει ιήσιος δηλαδή θεραπευτής.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ποια είναι η καταγωγή σου;

ΙΗΣΟΥΣ: Γεννήθηκα στη Βηθλεέμ, αλλά πεθαίνοντας έγινα πολίτης του Κόσμου.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Και πως κατάφερες να μένεις στον Πάνω Κόσμο αφού πέθανες;

ΙΗΣΟΥΣ: Με κρατάν φωνές οργισμένες και απεγνωσμένες. Καθημερινά ακούω κατηγορίες, προσευχές, φόβους, ελπίδες, ενοχές, τον ήχο των σφυριών που δικάζουν στ' όνομά μου και τον ήχο των σπαθιών που σφάζουν στ' όνομα του πατρός μου.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ποια είναι η τέχνη σου;

ΙΗΣΟΥΣ: Να μισώ την αλαζονεία, τον εγωϊσμό, την έπαρση, τη δουλεία, την ανισότητα, την άγνοια, το βόλεμα, την υποκρισία, την ψευτιά, την ματαιοδοξία, την απάτη, το ψέμα και όλους τους μιαρούς ανθρώπους που τα ασκούν. Αντίθετα, αγαπώ όσους ανθρώπους ασκούν τα έργα της αγάπης, της αλήθειας, της σοφίας, της δικαιοσύνης, της αρετής, της κατανόησης και της αυτογνωσίας.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Δύσκολος δρόμος, γεμάτος αγκάθια και μίση.

ΙΗΣΟΥΣ: Γι' αυτό το λόγο είχα πει ότι όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας πάρει το σταυρό του κι ας με ακολουθήσει στο δικό του Γολγοθά (Κρανίου Τόπο) ώστε να ζήσει τη δική του σταύρωση.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τι θέλεις να ρωτήσεις Σωκράτη;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Αν έκανε κανείς αυτό που λέει.

ΙΗΣΟΥΣ: Ουδείς. Τον σταυρό τους όμως τον κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι και ακόμη περισσότεροι με λατρεύουν σαν θεό. Έκανε κανείς την μελέτη θανάτου στην οποία προέτρεπες τους ανθρώπους;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ελάχιστοι.

ΙΗΣΟΥΣ: Παρ' όλα αυτά σε καταδίκασαν και σε θανάτωσαν, για να σε θεωρήσουν ύστερα σοφό.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Κάποιος έπρεπε να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να πάρει πάνω του το βάρος όλου του κόσμου, ώστε να μπορέσει να επικρατήσει η Φιλοσοφία και η Αλήθεια.

ΙΗΣΟΥΣ: Στα λόγια μου έρχεσαι.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ναι, αλλά εμένα δεν με θεώρησαν θεό.

ΙΗΣΟΥΣ: Ούτε εγώ ζήτησα να με λατρέψουν σαν θεό.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Σε ποιο θεό πιστεύεις;

ΙΗΣΟΥΣ: Στον Πατέρα Λόγο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μιλάς συμβολικά, ως άλλος Ορφέας.

ΙΗΣΟΥΣ: Έχω ακούσει πολλά γι' αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο στα ερμητικά κείμενα που διδάχτηκα στην Αίγυπτο και στο τραγούδι του ανέμου που άκουσα στην έρημο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Πριν λίγο μίλησες για αγάπη και μίσος. Πως γίνεται να μετέχει ταυτόχρονα ο ίδιος άνθρωπος σ' αυτά τα δύο;

ΙΗΣΟΥΣ: Με το να μισείς το άδικο και με το να αγαπάς το δίκαιο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μπορεί να είναι κάποιος ικανός να ασκεί το ίδιο καλά δύο τέχνες ταυτόχρονα;

ΙΗΣΟΥΣ: Μία είναι κι ας φαίνονται δύο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Άρα κι εσύ ένας είσαι κι ας φαίνεσαι διπλός.

ΙΗΣΟΥΣ: Ναι. Ένας είμαι. Ο υιός του ανθρώπου.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Όσον αφορά αυτή την ενότητα, εσύ κι εγώ είμαστε ίδιοι ή διαφέρουμε κατά την ουσία;

ΙΗΣΟΥΣ: Ίδια ουσία είμαστε κατά βάθος.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Διαφέρουμε όμως κατά το είδωλο;

ΙΗΣΟΥΣ: Κατ' ανάγκη.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Για τις κακές πράξεις ποιος ευθύνεται; Η ουσία ή το είδωλο;

ΙΗΣΟΥΣ: Η άγνοια των ειδώλων, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. Κάτι τέτοιο δεν είχες πει κι εσύ;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Προσπάθησα πολύ να αποδείξω το αντίθετο, ότι δηλαδή η αληθινή γνώση είναι ανάμνηση και βρίσκεται μέσα μας, αλλά κατάφερα το αντίθετο και αυτοακυρώθηκα: Δεν υπάρχει σοφός άνθρωπος και το προνόμιο αυτό ανήκει μόνο στους θεούς. Ας αφήσουμε όμως εμένα και ας εξετάσουμε γιατί σε κρίνουν οι φιλόσοφοι.

ΙΗΣΟΥΣ: Ας γίνει. Πριν όμως με κρίνεις, θυμήσου ότι κι εσύ κατηγορήθηκες γιατί εισάγεις καινά δαιμόνια και γιατί διαφθείρεις τους νέους.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Εγώ πήρα το ρόλο του συνηγόρου, και των φιλοσόφων και του δικού σου. Εδώ τελειώνουν οι ερωτήσεις μου. Δεν θα σε κρίνω εγώ, θα σε κρίνουν εκείνες εκεί, η Αλήθεια και η Φιλοσοφία.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Ετούτοι εδώ μπροστά με τα σκήπτρα, σε κατηγορούν ότι υπήρξες ο καταλύτης μιας εποχής με συνέπεια να φέρεις την καταστροφή στα ιερά και τα όσια που άφησαν ως κληρονομιά οι φιλόσοφοι και οι ποιητές στην ανθρωπότητα κι ότι αντίθετα έφερες το μίσος, τον φανατισμό, το δογματισμό και τη θρησκοληψία της εκκλησίας στην ιστορία, με αποτέλεσμα να καταλύσεις τα ελεύθερα ήθη των Ελλήνων, τον Μωσαϊκό νόμο των Ιουδαίων και την Ιερατική τέχνη των Αιγυπτίων, παραδίδοντας μετά φόβου θεού στα δεσμά της Θεοκρατίας.

Ετούτοι πιο πίσω με τις δάδες, σε κατηγορούν ότι ύψωσες τη φωνή σου πιο ψηλά από εκείνη των φιλοσόφων και των ποιητών, ότι αποδοκίμασες τη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τέχνη, κι ότι παρέσυρες τον κόσμο σε μια ουτοπική αγάπη και σε μια μετριοπάθεια που προσέβαλλαν την αλήθεια.

ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΙΗΣΟΥ: Αλήθεια υπήρξα ο καταλύτης μιας εκφυλισμένης δόξας και μιας έκπτωτης εποχής που η σαπίλα της είχε διώξει ήδη μακριά τους φιλόσοφους και τους ποιητές, παρά τις ελάχιστες εξαιρέσεις. Η ελευθερία των Ελλήνων είχε ήδη καταλυθεί από τον κιναιδισμό των Ρωμαίων, ο Μωσαϊκός Νόμος των Ιουδαίων είχε ήδη καταργηθεί από τον Νόμο του Καίσαρα, η Ιερατική Τέχνη των Αιγυπτίων είχε ήδη διαβρωθεί από τις ερμητικές αδελφότητες.
Δεν έκανα τίποτα παραπάνω απ' ότι θα έκανε κάθε υιός του ανθρώπου: Να ακολουθήσω τον μονόδρομό μου προς το Γολγοθά και να προτρέψω όποιον θέλει να με ακολουθήσει να πορευτεί το δικό του μονοπάτι προς το δικό του Γολγοθά. Δεν ζήτησα ούτε να με λατρέψουν, ούτε να με ανακηρύξουν ως θεό. Ζήτησα να μελετήσουν τις Γραφές, χωρίς να ορίσω ποιες, και ζήτησα να με καταλάβουν για να μπορέσουν να νιώσουν το δράμα μου κι έτσι να νιώσουν την αγάπη μέσα τους και να γίνουν αγνοί σαν παιδιά. Ναι, είναι αλήθεια ότι ύψωσα πιο ψηλά τη φωνή μου από εκείνη των φιλοσόφων και των ποιητών, αλλά το έκανα για να ακουστεί η λέξη Λόγος ελληνικά, στα πέρατα του κόσμου! Μ' αυτό τον τρόπο θέλησα να δείξω στους ανθρώπους ότι δεν υπήρξα ποτέ κι ότι το είδωλό μου είναι ένα σύμβολο. Και για να μην νιώθετε αδικημένοι, σας θυμίζω ότι και οι γνωστικοί φιλόσοφοι -αν και χριστιανοί- διώχθηκαν το ίδιο με εσάς, τόσο από την Χριστιανική Εκκλησία όσο και από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Να σας θυμίσω επίσης, ότι με το τέλος της ελληνιστικής εποχής, οι Έλληνες είχαν καταληφθεί από τους Ρωμαίους και ότι οι Ρωμαίοι οικειοποιήθηκαν τον ελληνικό πολιτισμό και τον παραχάραξαν, μεταστρέφοντας το περήφανο λευκό άλογο σε αναίσχυντο μιαρό γάϊδαρο! Αν είστε εσείς οργισμένοι με τους χριστιανούς και τον ψευδοφιλελεύθερο πολιτισμό τους, τότε τι θα έπρεπε να πω εγώ που σταυρώνουν το όνομά μου τόσα χρόνια τώρα και που καταλογίζουν τις ανίερες πράξεις τους σε εμένα;

Ήταν αναπόφευκτο να μην θαυμάσω τη σοφία των διδαγμάτων σας, τον τρόπο ορισμού σας, την συμβολική τέχνη σας, τις παραβολές του ενάρετου βίου και την ελευθερία του τρόπου σας, ακόμη κι αν αυτή πληρώνεται με θάνατο! Ήταν αναπόφεκτο λοιπόν να μην σας μιμηθώ! Είδα όμως ότι οι περισσότεροι στην εποχή μου δεν διακατέχονταν από έρωτα για τη φιλοσοφία και ότι εκείνο που τους απασχολούσε ήταν η δόξα και οι τιμές. Επιφανειακά, ο καθένας μπορεί να φαίνεται σαν φιλόσοφος, αρκεί να έχει το παρουσιαστικό ενός ανδριάντα και τις γνώσεις των κειμένων, αλλά παραδόξως αυτό έρχεται σε αντίφαση με τον πραγματικό εαυτό των περισσοτέρων. Ο ληστής δεν είναι άξιος να υποδυθεί το ρόλο του Ηρακλή στο θέατρο, όσο καλός υποκριτής και να είναι! Τι νομίζετε; Δεν συνάντησα μυημένους που θεάτριζαν τα μυστήρια που τους αποκάλυψαν οι δύο θεές και με τα καμώματα των οποίων είχα αγανακτήσει; Συνάντησα στο δρόμο μου ανθρώπους πιο δειλούς κι από τους λαγούς, πιο θερμόαιμους κι από τα κουτάβια, πιο κόλακες και από τους πιθήκους, πιο ξεδιάντροπους κι από τα γαϊδούρια, πιο αρπακτικούς κι από τα όρνια. Ανθρώπους που θέλουν να φαίνονται σοφοί, αλλά είναι γελοίοι όταν τσακώνονται στα πλούσια συμπόσια, γεμάτοι φιλοφρονήσεις και δήθεν ευπρέπεια, ξεφουρνίζοντας αμπελοφιλοσοφίες μπροστά στις εταίρες καθώς δεν αντέχουν το ανέρωτο κρασί της αλήθειας! Με αποτέλεσμα, να γελάνε μυημένοι και αμύητοι μαζί τους και φυσικά να καταφτύνουν όλοι οι σώφρονες άνθρωποι τη φιλοσοφία που βγάζει τέτοια αποβράσματα! Το πιο τραγικό είναι ότι κάνουν κρότο λες και είναι άδειοι τενεκέδες, καθώς
κανείς δεν τους έμαθε ότι η σιωπή είναι χρυσός. Περνάνε τους εαυτούς τους σοφούς, φορώντας την βασιλική τους τιάρα ζητιανεύοντας ακροατές κάτω από το πινακάκι τους και ενώ λένε ότι δεν είναι το χρήμα το παν, παίρνουν βαριά αμοιβή για τις γνώσεις που προσφέρουν! Μα την Αλήθεια! Πέταξαν μακριά τα Έπεα Πτερόεντα και ποιος να ξέρει που έχουν πάει; Συνάντησα στην αγορά του κόσμου ανθρώπους που θεωρούσαν τους εαυτούς τους σπουδαίους και οι οποίοι πάθαιναν αυτό που παθαίνουν τα σκυλιά όταν τους πετάξει κανείς ένα κόκκαλο: Τσακώνονται για το ποιος θα το αρπάξει πρώτος και γαβγίζουν εκείνον που θα το πιάσει. Δεν κατηγορώ εσάς τους φιλόσοφους, αλλά καυτηριάζω εκείνους που επικαλούνται τ' όνομά σας για δικό τους όφελος! Αντί να αναδεικνύουν το έργο σας, προσβάλουν και το έργο σας κι εσάς τους ίδιους και γενικά αποτρέπουν έτσι κάποιον να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία! Αυτό το νόημα είχαν τα "ουαί" μου ενάντια στην φαρισαϊκή ηθική τους. Είναι ψέμα λοιπόν να ισχυρίζεστε ότι ήρθα να φέρω την Αγάπη! Μάχαιρα ήρθα να φέρω και Πόλεμο! Πρώτα στον εαυτό σας τον ίδιο και ύστερα στους υποκριτές και τους δήθεν όλου του Κόσμου! Μα οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν ή δεν τους συνέφερε να καταλάβουν τίποτα απολύτως από τα λόγια μου! Πήραν τα λόγια μου και τα έκαναν Ευαγγέλια για να εξευμενίζουν έτσι τις ενοχές τους, πήραν την μορφή μου και την έκαναν εικόνισμα για να προσεύχονται να αποκτήσουν περισσότερα υλικά αγαθά. Είπαν ψεύτικα και πονηρά ότι ανέβηκα στο σταυρό για να σηκώσω τις δικές τους αμαρτίες και για να τους σώσω! Όχι! Ήρθα να τελειώσω και να τους δείξω τον τρόπο να τελειωθούν μόνοι τους. Και όσα λένε για Ανάσταση και τα σχετικά, είναι παραμύθια για αλαφροϊσκιωτους
ανθρώπους. Οι κριτές μου δίπλα σας, ο Πλάτων, ο Πρόκλος, ο Πορφύριος, ο Πλούταρχος ή ο Ιάμβλιχος, μπορούν να σαν εξηγήσουν πολύ ικανοποιητικά το τι σημαίνει η αποκατάσταση της ψυχής εν τω Νοητώ! Γι' αυτή την Ανάσταση μίλησα, όχι για σαπισμένα νεκροζώντανα πτώματα που βγαίνουν απ' τους τάφους!
Όσο γι' αυτούς που με ανακήρυξαν γιο του Θεού και με λατρεύουν σαν Θεό, έχω να πω ετούτο: Ας πρόσεχαν. Ποτέ μου δεν ζήτησα κάτι τέτοιο, ούτε είχα ποτέ μου τέτοια αξίωση! Το μόνο που τους ζήτησα είναι να χάσουν τον εαυτό τους αν θέλουν να τον βρουν!
Φτάνει λοιπόν! Αρκετά σταυρώσατε το ανθρώπινο γένος στο ονομά μου! Κοιτάξτε να βγάλετε πρώτα το δόρυ από το μάτι σας και μετά ελάτε να βγάλετε την ακίδα από το δικό μας μάτι! Έχει γεμίσει πια ο κόσμος δάσκαλους, θρησκείες και αιρέσεις που διδάσκουν παραποιημένα το λόγο μου, ενώ από την άλλη υπάρχουν άλλοι τόσοι δάσκαλοι, θρησκείες και αιρέσεις που διδάσκουν ότι εγώ είμαι η αιτία των δεινών τους! Πότε επιτέλους θα καταλάβετε ότι ο καθένας σας είναι κύριος του εαυτού του; Πότε τέλος πάντων περιμένετε να μάθετε ότι όσο υπάρχουν μαθητούδια θα υπάρχουν και διδάσκαλοι;

ΑΛΗΘΕΙΑ: Φιλοσοφία, όσο μιλούσε αυτός ο άνθρωπος, ευχόμουν να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Δεν βρήκα ούτε ένα ψέμα ή μία σοφιστία σε όσα είπε.

ΑΙΔΩΣ: Κι εγώ έγινα κατακόκκινη από την ντροπή μου.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Φοβάμαι ότι την πάθατε όπως οι Ιλιείς. Περιμένατε να σας παίξει δραματικά τις συμφορές της Φρυγίας, μα εκείνος σας παρουσίασε με τρόπο τραγικό τα έργα των υβριστών μου. Ας ανεβούμε όμως στην Ακρόπολη κι όταν σταθούμε μπροστά στον Παρθενώνα, τότε θα ανακοινώσουμε την απόφαση της Δίκης.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ω πανσέβαστη Νίκη, μακάρι να βασιλεύεις πάντοτε στο πλάι της Δίκης και να μας στεφανώνεις!

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Κατηγορούμενε, απαλλάσσεσαι από κάθε κατηγορία! Ας καλέσουμε λοιπόν σε κρίση εκείνους που πραγματικά μας προσβάλουν! Κατήγοροι οι όντως φιλόσοφοι και οι αληθινοί ποιητές. Οι υπόλοιποι φιλοσοφούντες και λογοτέχνες πηγαίνετε να φωνάξετε το πλήθος και να το μαζέψετε εδώ!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν βλέπω να έρχονται παραπάνω από τρεις άνθρωποι!

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Λογικό, αφού φοβούνται τη Δίκη.

ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ: Μα είναι απόλυτα φυσικό. Όσοι βρίσκονται στη φορά του Νείκους φεύγουν μακριά. Όσοι βρίσκονται στη φορά της Φιλότητας θέλουν να έρθουν αλλά φοβούνται.

ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Αφήστε τους στην τύχη τους. Δεν έχει νόημα. Ούτως ή άλλως, τα πάντα είναι Εν.

ΖΗΝΩΝ ΕΛΕΑΤΗΣ: Και να συμπληρώσω ότι τα όμοια γίνονται ανόμοια και τα ανόμοια γίνονται όμοια.

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Περιμένετε λίγο να ανέβω στο βράχο. Προσοχή προσοχή! Όσοι λένε πως είναι φιλόσοφοι κι όσοι θεωρούν πως είναι ποιητές, ας ανέβουν στην Ακρόπολη για ένα συμπόσιο με τους αρχαίους φιλόσοφους! Ο πιο δεινός ρήτορας θα κερδίσει ένα κουλούρι με σουσάμι!

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Δεν βλέπω παραπάνω από πέντε ψυχές.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ: Προσοχή προσοχή! Έχουμε φιλοσοφικό συμπόσιο πάνω στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ο νικητής θα κερδίσει ως έπαθλο ένα στεφάνι φτιαγμένο από καθαρό χρυσάφι, στολισμένο με διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους.

ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ: Θα είναι καμιά εικοσαριά αυτοί που ανεβαίνουν.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Προσοχή προσοχή! Έχουμε φιλοσοφική συζήτηση στην Ακρόπολη Αθηνών. Ο νικητής που θα επικρατήσει με την ορθότητα της άποψής του, θα κερδίσει τη γνώση του εαυτού του και του κόσμου!

ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ: Θα είναι καμιά τριανταριά άνθρωποι. Πάω να πάρω έναν υπνάκο, ξυπνήστε με μόλις μαζευτούν όλοι.

ΣΟΛΩΝ: Προσοχή προσοχή! Έχουμε φιλοσοφική συζήτηση στην Ακρόπολη των Αθηνών! Ο νικητής θα κερδίσει όλα τα αμύθητα πλούτη της Ατλαντίδας!

ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ: Πωπω, έρχονται δεκάδες!

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ: Προσοχή προσοχή! Έχουμε επιστημονική συζήτηση πάνω στην Ακρόπολη Αθηνών! Ο νικητής θα μάθει το μυστικό της αντιβαρύτητας και τον τρόπο να φτιάξει κοσμοσκάφος και να ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες!

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ: Συρρέουν εκατοντάδες!

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: Προσοχή προσοχή! Έχουμε συμπόσιο αθανάτων πάνω στην Ακρόπολη Αθηνών! Ο νικητής θα πάρει ως έπαθλο το μυστικό του πως θα διατηρεί για πάντα την υγεία του και πως θα επεκτείνει το χρόνο ζωής του πάνω στη γη!

ΑΙΣΧΥΛΟΣ: Ω Θεοί! Έρχονται χιλιάδες!

ΙΗΣΟΥΣ: Προσοχή προσοχή! Έχουμε μυστικό δείπνο πάνω στην Ακρόπολη Αθηνών! Ο νικητής θα κερδίσει το κλειδί της Αλήθειας και την Αιώνια Ζωή!

ΟΜΗΡΟΣ: Ακούω τα ποδοβολητά τους σαν καλπασμούς ατίθασων αλόγων! Ετούτοι που έρχονται πρέπει να είναι εκατομμύρια!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ας υποδεχτούμε τους καλεσμένους μας στα Προπύλαια της Ακροπόλεως! Ησυχία παρακαλώ! Είστε πάρα πολλοί και οι ψίθυροι σας ακούγονται σας βουή μελισσών!

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Εσείς πρώτα που στέκεστε στα δεξιά και φοράτε γραβάτες!

ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΟΙ: Εμείς είμαστε οι αληθινοί φιλόσοφοι που κατανοούν και ορίζουν τις τάξεις των Όντων! Εμείς μόνο και άλλα 7 άτομα στον πλανήτη γνωρίζουμε τις τάξεις των Θεών! Εμείς πρέπει να πάρουμε το έπαθλο!

ΝΕΟΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ: Όχι εσείς! Εμείς είμαστε πρώτοι καθώς ο Πυθαγόρας είναι αρχαιότερος του Πλάτωνος και καθώς ο Σπυρίδων Νάγος είναι ο πιο πρόσφατος νεοπυθαγόρειος φιλόσοφος!

ΣΤΩΪΚΟΙ: Ανοησίες! Εμείς τιμάμε αληθινά τους θεούς γιατί αναγνωρίζουμε ότι είναι φυσικά φαινόμενα! Εμείς πρέπει να πάρουμε το έπαθλο καθώς είμαστε οι γνήσιοι αναλυτές της Ηρακλείτειας Φιλοσοφίας!

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΙ: Εμείς γνωρίζουμε το πως λειτουργεί ο κόσμος γιατί έχουμε αρχηγό τον Παμμέγιστο Πανεπιστήμονα Αριστοτέλη! Εμείς γνωρίζουμε γιατί κάνει θόρυβο ο αέρας όταν αστράφτει και γιατί οι βάτραχοι έχουν 2 πόδια και 2 χέρια!

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ: Εμείς οι Ακαδημαϊκοί έχουμε εξασκήσει στο έπακρο τη διαλεκτική και αμφισβητούμε τα πάντα, εφόσον δεν αντιτίθονται στις διδαχές του θείου Πλάτωνος!

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΙ: Εμείς είμαστε οι καλύτεροι γιατί αφενός γνωρίζουμε τη φυσική επιστήμη, αφετέτου δεν πλανευόμαστε από μύθους σχετικά με τις δεισιδαιμονίες που πίστευαν οι παλαιότεροι και πάνω απ' όλα δεν φοβόμαστε το θάνατο!

ΤΕΚΤΟΝΕΣ: Εμείς είμαστε οι πνευματικοί ηγέτες του κόσμου γιατί είμαστε οι πεφωτισμένοι! Γνωρίζουμε όλα τα μυστικά της υπάρξεως και διατηρήσαμε ζωντανή την ερμητική παράδοση ως τις μέρες μας!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ: Εμείς είμαστε οι αληθινοί μέτοχοι της θείας κοινωνίας του Ιησού Χριστού και μόνο εμείς διατηρήσαμε την Πίστη στο Θεάνθρωπο ζωντανή!

ΚΥΝΙΚΟΙ: Μπαμ... Ντουφ... Γκτουπ...

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Ε! Εσείς οι Κυνικοί! Σταματήστε επιτέλους να κοπανάτε τους υπόλοιπους με τα ραβδιά σας!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τι θα κάνουμε με όλους αυτούς; Δεν περίμενα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί φιλόσοφοι και ψυχοσώστες στην εποχή μας!

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Θα κρεμάσουμε το βιβλίο της Απόρρητης Γνώσης σε ένα καλάμι ψαρέματος και θα το επικαλύψουμε με χρυσό και πολύτιμους λίθους. Έτσι, θα δούμε ποιος θα ψαρώσει.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Διογένη, όλοι αυτοί οι κυνικοί που πιάσαμε, έχουν καμία σχέση με την Κυνική Φιλοσοφία;

ΔΙΟΓΕΝΗΣ: Όση έχω εγώ με τον Αλέξανδρο.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Πλάτωνα, όλοι αυτοί οι νεοπλατωνικοί έχουν σχέση μαζί σου;

ΠΛΑΤΩΝ: Όση έχω εγώ με τα ποιήματα που έκαψα.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Ζήνων και Χρύσιππε, όλοι αυτοί οι Στωϊκοί έχουν σχέση μαζί σας;

ΖΗΝΩΝ ΣΤΩΪΚΟΣ: Καμία.

ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ: Τόση, όση έχει η Μήδεια του Ευριπίδη με την Μήδεια που διασκεύασα εγώ.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Αριστοτέλη, αναγνωρίζεις ως δικούς σου όλους αυτούς τους περιπατικούς;

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Αν τους γνώριζα, θα έμενα στην Μιέζα της Πιερίας και δεν θα έφτιαχνα ποτέ το Λύκειο.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Επίκουρε! Κοίταξε πόσοι πολλοί δηλώνουν επικούρειοι! Φαίνεται ότι είσαι της μόδας!

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ: Αν το γνώριζα όσο ζούσα αυτό, θα έκανα τον Κήπο μου Νεκροταφείο.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Πυθαγόρα, τι έχεις να πεις για όλους αυτούς που δηλώνουν Νεοπυθαγόρειοι;

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Ότι έχω να τους δείξω το χρυσό μου ..., αλλά άσε καλύτερα. Ποιος είμαι εγώ που θα τους κρίνω όταν σαν μέγα διδάσκαλο έχουν τον Νάγο και τόσους άλλους πεφωτισμένους διδασκάλους;

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Εσύ Σωκράτη, τι έχεις να πεις για όλους αυτούς τους Τέκτονες που έχουν μαζευτεί εδώ;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Τι να πω; Προτιμώ να ρωτάω.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ωραία, τι θες να ρωτήσεις λοιπόν;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μπορείτε να μου φέρετε ένα δοχείο κώνειο;

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Ιησού, εσύ τι έχεις να πεις για τα εκατομμύρια ανθρώπους που βλέπεις κάτω και σε προσκυνούν;

ΙΗΣΟΥΣ: Όστις διψά ας έλθει και όστις θέλει ας λάβει δωρεάν το ύδωρ της Ζωής. Αλλά πρώτα θα πρέπει να απαρνηθεί τον εαυτό του.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Βλέπω ότι οι στέφανοι τιμής που έφερα, δεν θα χρειαστούν και θα τους πετάξουμε στα σκουπίδια, έτσι θα μπορέσει ο καθένας να τους φορέσει και να κορδώνεται ότι είναι βασιλιάς.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Και τι θα κάνουμε με όλους αυτούς που έχουν μαζευτεί εδώ κάτω;

ΑΛΗΘΕΙΑ: Άστους να ανακυκλώνονται αιώνια στον κόσμο της γένεσης. Τι πιο δίκαιο;

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Ας γίνει. Θα ήθελα να ακούσω τον τελευταίο λόγο από τους φιλόσοφους που βρίσκονται εδώ κοντά μας γιατί σε λίγο πρέπει να αναχωρήσουν για τον Κάτω Κόσμο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ας είναι λοιπόν, αφού το θες ας τους ακούσουμε.

ΟΜΗΡΟΣ: Αν μπορούσα να δω τότε όλη την ιστορία, αντί για τα Έπη θα έγραφα τον "Σουλεϊμάν" κι αυτό πολύ τους είναι!

ΟΡΦΕΑΣ: Αν ήξερα ότι θα βρισκόμουν τώρα εδώ, αντί για ύμνους και αργοναυτικές εκστρατείες, θα επέλεγα να ξανακλείσω τον Φάνητα στο Αυγό του!

ΗΣΙΟΔΟΣ: Αν γνώριζα όλη αυτή την κατάληξη, δεν θα έγραφα τίποτα και θα συνέχιζα να βόσκω τα πρόβατά μου στους πρόποδες του Ελικώνα!

ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ: Αν έβλεπα σε κάποιο όνειρό μου όλη αυτή την ιστορία, θα επέλεγα να μην ξυπνήσω ποτέ!

ΤΡΑΓΙΚΟΙ: Αν γνωρίζαμε την εξέλιξη της Τραγωδίας μας, θα γράφαμε σαπουνόπερες!

ΣΟΛΩΝ: Αν ήξερα τι κατάληξη θα είχε η δημοκρατία μου, θα γινόμουν κτηνοτρόφος αντί για πολιτικός!

ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ: Αν γνώριζα ότι το άπειρο εμπεριέχει μέσα του τόση βλακεία, θα έλεγα ότι τον κόσμο τον έφτιαξε ο θεός και δεν θα έσπαγα σαν βλάκας το κεφάλι μου να βρω την πρώτη αρχή.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Δεν έχω να πω κάτι, το μόνο που θα πω είναι ότι αυτοί που έκαψαν το Ομακοείο και τις φιλοσοφικές σχολές στον Κρότωνα, βρίσκονται τώρα ενώπιόν σας παριστάνοντας τους φίλους της Σοφίας.

ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ: Εγώ κάτι ήξερα, γι' αυτό και φρόντισα να πέσω έγκαιρα μέσα στην Αίτνα!

ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Μην ασχολείστε με τα μη Όντα. Το όντως Ον είναι ένα και ταυτίζεται με την Νόηση. Όποιος το καταλαβαίνει αυτό, έχει καλώς.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: Πόσο τραγικό! Όλοι ετούτοι ενδιαφέρονται για τη Θεά Υγεία της οποίας ήμουν ιερέας, μα κανένας δεν φροντίζει την σωματική, ψυχική και νοητική υγεία του παρά μόνο όταν τη χάσει! Τότε αρχίζει και παρακαλάει και κλαίει σαν μικρό παιδί ή σαν γέρος στα τελευταία του!

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ: Αν γνώριζα ότι θα φτάσει κάποτε ο άνθρωπος να φτιάχνει πυρηνικά όπλα, τότε θα έλεγα ότι μέσα στο Ά-τομο βρήκα το Κενό!

ΠΛΑΤΩΝ: Τι να πω; Αν ήξερα ότι η Πολιτεία μου θα γινόταν η Νέα Τάξη Πραγμάτων και ότι ο Κόσμος των Ιδεών θα γινόταν ο θησαυρός των Πεφωτισμένων, τότε θα επέλεγα να μην κάψω τα ποιήματά μου και να παραμείνω για πάντα ποιητής.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Εγώ δεν έχω παράπονο! Πήραν τις γνώσεις μου και έχτισαν ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό. Μόνο που ξέχασαν οι άνθρωποι ότι η Αρετή δεν είναι μόνο διανοητική, αλλά και ηθική. Ελπίζω ότι η ενασχόλησή τους με τα καθ'έκαστα να επιβραδύνει την καταστροφή του πλανήτη.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ: Ανάθεμα κι αν καταλάβατε ποτέ τα λόγια μου! Με είπατε υλιστή, με είπατε μαρξιστή, με είπατε μηδενιστή, με είπατε ηδονιστή! Εγώ όμως έζησα τη ζωή μου στον κήπο μου μαζί με τους φίλους μου, αρκούμενος μόνο στα βασικά: Λίγο νερό για τη δίψα, λίγους καρπούς για την πείνα και λίγο κρασί για την λύπη. Όλα τα υπόλοιπα, είναι οι δικές σας επίκτητες ανάγκες!

ΖΗΝΩΝ ΣΤΩΪΚΟΣ: Που να περίμενα ότι η Στοά που έφτιαξα θα γινόταν μια μέρα εκατομμύρια Στοές! Μόνο και μόνο όμως για το αίσχος σας, θα άλλαζα το όνομα της σχολής μου σε Σπηλιά ή κάτι άλλο, έτσι ώστε να μην έχω καμία σχέση ούτε με εσάς ούτε με τις ποδίτσες σας! Η Στοά μου απευθυνόταν σε ανθρώπους, όχι σε γουρούνια σαν κι εσάς κι ας έχετε καταλάβει όλα τα ύπατα αξιώματα της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ιεραρχίας! Μόνο ετούτο σας λέω: Ο Μ.Α.Τ.Σ. που πιστεύετε σαν Δημιουργό Αρχή, δεν είναι άλλος από τον εαυτό σας. Εμείς δεν είχαμε άλλο μέλημα από το να πολεμάμε αυτό τον εχθρό και ετούτο είναι το νόημα της Απάθειας.
Πηγαίνετε να φιλήσετε κατουρημένες ποδίτσες κάτω από τον διαβήτη με το γνώμονα και κάτω από τον πανεπόπτη οφθαλό, ω τρισάθλιοι! Για εμάς, Θεός είναι η Φύση και πιο συγκεκριμένα η αφανής αρμονία της φύσεως που διέπει την ορατή αρμονία των φαινομένων!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ: Επιτρέψτε μου να αποχωρήσω, γιατί αν μείνω παραπάνω σε αυτό το καρναβάλι, θα αρχίσω να σιδηροβολώ!

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Ότι έχω να σας πω, θα σας το πω όταν περάσετε το δρομάκι που οδηγεί στις όχθες του Αχέρωντα.

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ, ΦΥΣΙΚΟΙ: Εμείς δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Απλά όταν κάνεμε μία ανακάλυψη και χαίρεστε σαν τα παιδάκια που βρίσκουν κρυμμένες καραμέλες στα ντουλάπια, να θυμάστε ότι εμείς είμαστε οι γονείς σας που τα κρύψαμε εκεί.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ, ΠΛΩΤΙΝΟΣ, ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ, ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ, ΠΡΟΚΛΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΙ: Μας φαίνεται ότι έχετε γίνει Βεζίριδες στη θέση του Βεζίρη! Εσείς μας διώξατε όμως στην Ανατολή και κλείσατε την χιλιετή Ακαδημία μας! Εκτιμούμε ότι οι κόποι μας βγήκαν πάλι στην επιφάνεια και ότι μελετούνται από χιλιάδες ανθρώπους. Μέσα στα κείμενά μας θα βρείτε τον τρόπο να ανοίξετε το άνθος του Νου σας και το άνθος της Ψυχής σας. Μην αναλώνεστε λοιπόν σε πινακάκια και σε διατριβές ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς! Φροντίσαμε ώστε ότι έχει διασωθεί να αποτελεί έναν πλήρη οδηγό επιβίωσης και αυτογνωσίας, που αν ερευνήσετε σε βάθος ότι έχουμε αφήσει, θα οδηγηθείτε στη μυστική ατραπό των μυστηρίων κι ας έχουν σταματήσει να τελούνται επίσημα από τους ανθρώπους. Θα είμαστε εκεί και θα στεκόμαστε ως φύλακες και οδηγοί για τους ευσεβείς και τους όσιους. Κι αυτό δεν είναι έπαρση, αυτό είναι δικαίωση!

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ: Κάτι είχα υποψιαστεί, γι' αυτό φρόντισα ώστε να κρυφτεί το έργο μου στο Ναό της Εφέσιας Αρτέμιδος, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια του πλήθους. Η Ανάγκη θέλησε ώστε να εμφανιστεί το έργο μου αποσπασματικά και να γίνει πασίγνωστο. Αυτό ήταν καταδίκη και αποτυχία για μένα. Το έχω ξαναπεί: Για μένα δεν έχουν καμία αξία 10.000 ή 100.000 άνθρωποι όσο έχει ένας που είναι Άξιος! Έτσι κι αλλιώς όλα είναι μάταια. Όπου να' ναι θα έρθει το αείζωον πυρ και θα καταλάβει και θα κρίνει τους πάντες και τα πάντα. Οι κρίσεις που κάνουμε τώρα, μοιάζουν με παιχνίδια παιδιών.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ήμουν συνεπής στο λόγο μου. Βγήκα από το Σπήλαιο και ξαναγύρισα για να βγάλω και τους υπόλοιπους. Κι ας με περνάνε για τρελό. Το χρέος μου στον εαυτό μου, στους θεούς, στη φιλοσοφία και στην αλήθεια έκανα. Όλοι με νομίζουν για Σοφό και Παντογνώστη, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι δεν γνωρίζω τιποτα! Πως να περιμένω λοιπόν να καταλάβουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε εκείνοι τίποτα; Ας είναι. Θα τα ξαναπούμε στον επόμενο ενιαυτό.

ΙΗΣΟΥΣ: Κάποτε είχα μιλήσει για την Ημέρα της Κρίσης. Τι άλλο περιμένατε να είναι; Μήπως περιμένατε να πέφτουν αστέρια από τον ουρανό και να πετάνε στον ορίζοντα άγγελοι καβάλα σε άλογα; Είστε γελασμένοι αν πιστεύατε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Η Αποκάλυψη που διηγήθηκα στον Ιωάννη, είναι η Αποκάλυψη Εντός. Μέσα στον καθένα. Όταν γίνει, θα κλείσει ο Ενιαυτός, θα γίνει η Συντέλεια του Αιώνος και τότε θα πέσουν τα άστρα και θα ξαναγυρίσουν στην αρχική τους θέση προσδιορίζοντας μία νέα χρυσή εποχή. Όσο για τη βασιλεία των Ουρανών, δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση των ψυχών στο Νοητό και από τον καταστερισμό τους στον Ουράνιο Θόλο. Εκεί πάνε μόνον οι ενάρετοι δηλαδή οι σοφοί που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ξαναγίνει παιδιά, όχι μόνο ψυχικά αλλά και νοητικά. Αυτό είναι όλο. Τι άλλο περιμένατε; Όσον αφορά την Κρίση, οι πιο πολλοί βλέπω ότι φαντάζεστε φωτιές, πολέμους, σφαγές, καταστροφές, αίμα, μίσος, σατανάδες, χαοτικό μίσος. Βέβαια, αφού τέτοιοι είστε, τέτοια φαντάζεστε! Είπα στον Ιωάννη λοιπόν ότι θα κατέβω ξανά και να ανεβάσω τους πιο αγαθούς και τους πιο σοφούς από εσάς, αλλά τελικά άλλαξα γνώμη και αυτό θα είναι η ανταπόδοση στην προσβολή που έχετε κάνει στο όνομά μου. Δεν θα ξανακατέβω, ούτε θα υπάρξει δευτέρα παρουσία. Δεν θα γίνει άλλη ημέρα της Κρίσεως, τουλάχιστον όχι από εμένα. Παραδίδω το σκήπτρο μου στον πρώτο άξιο τυχόντα κι ας αποφασίσει εκείνος τι θα κάνει μαζί σας. Εγώ έχω να ασχοληθώ με πιο σοβαρά θέματα. Πάψτε λοιπόν να με επικαλείστε στις προσευχές σας και στις ενοχές σας, γιατί δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τον κόσμο σας και με το στενό μυαλό σας. Αν μπορείτε, κάντε μόνο αυτό (κι αυτό είναι αρκετό) : Αγαπάτε αλλήλους ως εαυτόν, απαρνηθείτε τον εαυτό σας, άρατε τον σταυρό σας και ακολουθήστε με. Προσοχή όμως. Όπως είχε πει και στον Ιωάννη, θα έρθουν πολλοί ψευδοπροφήτες που θα σας προσυλλητίσουν στο όνομά μου. Μείνετε άγρυπνοι όπως οι λύκοι στα βουνά και πιστοί στον εαυτό σας και στην αλήθεια όπως όπως οι αμνοί στον ποιμένα. Και ποιμένας σας ας είναι η φιλοσοφία. Αυτή αρκεί. Γιατί εδώ είναι η Σοφία. Όστις έχει νουν ας λογαριάσει τον αριθμόν του θηρίου, διότι είναι αριθμός ανθρώπου. Η Βαβυλώνα θα πέσει. Εγώ είμαι το Α και το Ω, ο πρώτος και ο έσχατος. Και Εγώ είμαι Εσύ. Εκεί η πλατιά και η στενή ως κάμηλος οδός. Τις είναι άξιος να ανοίξει το βιβλίον και να λύσει τας σφραγίδας αυτού;

1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails